Geen categorie

De huid weerspiegelt je gezondheid, waar komt die uitspraak vandaan? 

Al jaren help ik veel mensen bij het werken naar een beter huid. Ik voer huid verbeterende behandelingen uit en geef adviezen, maar tegenwoordig beperkt dit zich niet meer alleen tot het adviseren van producten. Ik heb gemerkt dat ook men’s leefstijl een erg grote rol speelt voor de huidconditie en dat de huid in relatie staat tot verschillende organen.

Neem bijvoorbeeld de darmen, de darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën die elkaar in balans houden. Bepaalde voeding kan voor een disbalans zorgen, wanneer slechte bacteriën de overhand nemen kan er een chronische ontsteking en een versterkte immuunrespons ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat dit zich niet alleen zal beperken tot de darmen, maar tot het hele lichaam kan uitbreiden. Zo kan uiteindelijk ook de huid te maken krijgen met een overdreven immuunrespons of ontstekingen. Huidproblemen zoals eczeem en acne kunnen op deze manier ontstaan en zullen niet verholpen worden met enkel behandelingen vanaf de buitenkant, ook de binnenkant moet aangepakt worden.

Het brein staat natuurlijk met al je organen in verbinding en vormt ook een belangrijke relatie met de huid. De huid geeft veel signalen door aan het brein en andersom geeft het brein weer veel informatie terug aan de huid. Ze vormen een belangrijk veiligheidsmechanisme, zo neemt de huid bijvoorbeeld hitte waar en waarschuwt het brein voor verbranding waardoor jij jezelf in veiligheid brengt. De huid kan ook een weerspiegeling zijn van jouw emotionele gesteldheid wanneer je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit. Zo geven de hersenen signalen af wanneer je gestrest bent, deze komen terecht bij de bijnierschors welke op zijn beurt het stresshormoon (cortisol) produceert. Dit hormoon heeft invloed op het hele lichaam, de ontstekingswaarde verhogen wat de kans op eczeem, psoriasis en acne verhoogd. Daarnaast verstoord cortisol de barrièrefunctie van de huid en vermindert het aantal stofjes in de huid dat ons beschermt tegen aanvallen van bacteriën hierdoor wordt de huid vatbaarder voor irritaties. De huid wordt een stuk doffer en droger door een vertraagde Cel vernieuwing en afname van stoffen die de huid gehydrateerd houden (ceramiden). Tijdens stress is het lichaam immers in overlevingsstand waardoor andere functies als minder belangrijk worden gezien. Periodes van stress kunnen op deze manier de huid totaal uit balans brengen waardoor ‘onverklaarbare’ huidproblemen ontstaan.

Balance is key, een gezonde huid begint bij een gezond leven. In mijn volgende blog ga ik wat dieper in op voedingsstoffen die invloed hebben op de huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *